• Wpisów: 4
  • Średnio co: 227 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 23:59
  • Licznik odwiedzin: 1 968 / 1137 dni
 
iamviola
 
IMG_20151122_234354.jpg


Cześć,
Z samego patrzenia na zdjęcie mam ochotę zjeść kolejny kawałek :P
Dzisiaj publikuję przepis na szarlotkę, gdyż nigdy nie znam proporcji na kruche ciasto, żeby wyszło delikatne nie za słodkie i pyszne, dlatego muszę je gdzieś zanotować -przy okazji podzielę się z Wami!

Składniki
3 szklanki mąki pszennej 450 przesianej + ile weźmie ponadto
7 żółtek
1 całe jajko
3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
250g masła/margaryny zimnej

Margarynę siekamy z mąka, dodajemy cukier, żółtka i jajko oraz pozostałe składniki. Po wyrobieniu jednolitego ciasta dzielimy je na dwie części nie koniecznie równe.
Jedna część rozwałkowaną na 0.5cm kładziemy na blachę i robimy małe dziurki widelcem na wylot.

2 kg jabłek
2 łyżki cukru
Cynamon

Jabłka obrane i starte słodzimy i dodajemy cynamonu według upodobań. Odsączamy ewentualny sok z jabłek i jabłka wkładamy na ciasto w blaszce.  Na to druga część ciasta również przebita widelcem.

Ja z racji słabego piekarnika piekę na 200 stopniach przez 20 min później włączam termoobieg na kolejne 20 min w tej samej temperaturze,  następnie ostatnie 10 min w 180 stopniach. Łączny czas to 50 min. Jednak ciasta nie wyjmuje odrazu z piekarnika - wyłączam wszystko a ciasto zostawiam w środku aby spokojnie doszło i ostyglo trochę ;)

Smacznego

  •  
  • Pozostało 1000 znaków